O šprcgumách a motocestování. Hned na úvod- leitmotivem tohoto článku nebude osvěta na poli plánovaného rodičovství, ale volný tok myšlenek na téma ochrana proti dešti na motorce. Nevím jak vy ostatní, ale já se ochranou před deštěm na motorce začal vážně zabývat až po mém návratu do sedla motky po cca 25 letech. Má první zkušenost z půle devadesátek, kdy jsem absolvoval svoji cestu z motodovolené celou v dešti, mi ale doteď zůstala vytesána v paměti. Po celých 250km ze Šumavy na sever republiky jsem v duchu nadával na počasí, měl jsem vynadat sobě. Ovšem nevím, co bych si v té době mohl proti dešti pořídit. Ten výběr v té době nebyl nic extra. Po příjezdu domů jsem několik dní dosoušel koženou kombinézu dle pokynů výrobce zavěšenou na ramínku. Jenže to ramínko bylo zavěšeno na dveřích, na kterých ještě nějaký čas poté zůstal barevný otisk z barvené kůže na kombinéze. Rodiče ze měli mne radost, ovšem ještě větší, že jsem se vrátil ve zdraví dom. Posunu se v čase o cca čtvrtstoletí dál ( sám se tomu dnes divím, jak dlouho jsem si myslel, že motorku už nikdy mít nebudu, protože rodina atd ). Že mi proti dešti nebude stačit naimpregnovaný textilkomplet s nepromok vložkou mi došlo poté, co jsem v tomto párkrát zmokl. Slabá krátká přeháňka nevadila, ale každý delší nebo silnější déšť mne přesvědčoval o tom, že situaci je třeba řešit důkladně. Začalo to protékat nejdřív kolem zipů na hrudi, polséze i okolo konců rukávů a na ramenou. Takže jsem nakráčel do Bikers Crownu s touhou po nějaké pláštěnce na motorku. Už si ani nepamatuji, co vše mi v té době bylo nabídnuto. Nakonec jsem zvolil dvoudílnou motopláštěnku od firmy Acerbis za přijatelných cca 1500,-. Líbil se mi dvoudílný koncept slibující snadné navlékání a zipy na nohavicích, které umožňují navléknout si ty kalhoty i přes boty. A věřte mi, že to má smysl. Při každém navlékání téhle pláštěnky si to pochvaluji. Má gumové manžety na konci rukávů a nohavic, takže tam ani nezatéká a v límci je schovaná i kapuce na hlavu, když na ni zrovinka nemáte helmu. Doporučuji tedy vykašlat se na nějaké atombordely prodávané v pracovních pomůckách či pláštěnky z outdoor obchodů. Tu pláštěnku mám dodnes k mé plné spokojenosti. Až doslouží, pořídím si stejnou. Krátce poté došlo i na voduvzdorné rukavice, byť ty mé kožené celosezónní podlehli dešti vždy až po textilu, který jsem používal. Takže jsem zainvestoval něco pod dva tisíce do nových nepromokavých motorukavic od nejmenovaného českého výrobce. Jak na tom rukavice jsou s tou deklarovanou voduvzdornosti jsem se dověděl relativně záhy. Proteklo to po pár minutách silného deště. No tak to se na to mohu vy**at, vztekal jsem se. Reklamovat jsem to nešel. Tuhle bezpečnostní mezeru jsem překlenul koupí nepromokavých návleků na rukavice. Tohle řešení už fungovalo, dlaně a prsty zůstali v suchu. Nevýhodou, zprvu drobnou, ale postupně mne začínala více a více sejřit, s přímou úměrou ke vzdálenosti v dešti ujeté, byla snížené citlivost prstů na ovladačích na řidítkách. Poslední položkou, která se ukázala jako urgentní k výměně byla má motoobuv. Zažil jsem dvakrát cestu z Ostravy do Liberce kompletně celou v dešti a při teplotách kolem 12 stupňů jsem už na rovinatých pasážích jel v dešti rychleji jak za sucha, protože mi byla zima od nohou a chtěl jsem už být doma. Motoobuv též měla od výrobce určitý stupeň odolnosti proti vodě, krémoval jsem ji, ale tohle prostě nedávala. Stav, kdy jsem z bot po návratu domů vyléval vodu jsem již nechtěl opakovat. Nelenil jsem a zakoupil tedy nepromok návleky na botky. Když jsem je ovšem viděl rozbalené, tak mne přepadla pochybnost jestli se do tohoto budu chtít soukat. Pár měsíců jsem to nemusel řešit, ale pak jsem chytnul slinu na trip do Skotka na NC500. Jirko, mysli, říkal jsem si v duchu. Tady není prostor bejt kolenovrt, budeš muset zainvestovat do Gore-Texu. Skotsko a hnusný počasí jedno jsou, tady tomu dešti nemáš šanci utéct. Nejdřív došlo na rukavice, podlehl jsem svodům prémiové finské značky Rukka. Vybíral jsem pečlivě a dlouho, obsluhující paní v pražské Genezi byla zkušená a dobře mi poradila. Na Vánoce jsem si pro změnu od rodiny pod stromeček vyžádal poukazy do Bikers Crownu na Gore-Tex botky. Nějakou slevu jsem si ještě vytočil na jejich kole štěstí (pozdravuji tímto Mountfield). Nakonec to ani nebyla taková raketa, cenově jako bych kupoval nové bez té membrány. A víte co na tom bylo nejlepší? Když jsem poté valil přes Německo, Francii a Anglii, tak nám první týden každý den minimálně půlden pršelo a jediné co mi tehdy vadilo bylo, že si tu šprcku musím nandavat a sundavat, to byl jediný opruz- s tím oblékáním a svlékáním. Gore-Tex botky a rukavice jsem mohl používat celý den, jediné co šlo dolů byla pláštěnka. Bo byla nepropustná vodě v obou směrech a když vysvitlo slunko, potil jsem se v tom jako prase. Jinak sucho a pohoda. Tedy pokud pokud si člověk nezapomenul vždy po vlezení na mašinu zkontroloval, zda to má všude správně zakryté. Když se hýbete mimo motorku, třeba na pumpě při tankování nebo nějaké pauze, tak se to vždy poněkud shrne a pokud si to před další.jízdou neopravíte, tak máte o radost z H2O postaráno, tím spíše pokud je chladno. Obecně na jaře či podzim s sebou vozím i termo návleky pod rukavice od švýcarské firmy Brubeck, opět k dostání v BC. Při nízkých teplotách usnadňují život motorkářům bez vyhřívaných gripů, ovšem to popisuji situaci při teplotách cca pod 10 stupňů. To je asi vše na toto téma a přeji všem pokud možno cestu bez deště. A pokud už přeci přijde, tak je dobré být nachystán.