Články

Chorvatsko 2005 - dovolená

Je to tady! Den se dnem se sešel a osmý srpen je tu! Letošní expedici tvořili tito členové:Méďa GS 500 E, Míma GPZ 500 S, CBR 600 FS-Zero,Olda s Verčou na VFR 800 a já (Mářa) na FZR 600 R.Bohužel s námi měl jet i Urbi s SV 650, ale měl menší nehodu před dovčou a jeho noha nebyla schopna nějakého výletu. Škoda!!! Náš odjezd byl stanoven na 6:30 od benzíny.( pondělí)

7.00-vyjíždíme směr Dol.Dvoř., Steyr, Gmunden St. Nikolai, Tamsweg, Klagenfurt, (SLO)-Kranj, Škofja loka, Idrija, Postajna, Koper(HR)-Kaldanja, Umag, Poreč, Pula.

Naše druhá zastávka v Bad Halu,což je 250km od nás.(prdel mám jak fošnu).Pojídáme naše zásoby od maminek,což v našem případě byly řízky,řízky a taky řízky.Ceny benzínu v rakousku se pohybovaly kolem1,25E za litr,ale narazili jsme i za 0,999E.Po chvíli jízdy nás v Rak.zaskočil ¨menší¨deštík,tak jsme se na chvilku uklidili do autob.zastávky.Vjíždíme do St.Nikolaie,kde na nás čeká parádní stoupání až do 1780metrů,samozřejmě s "libovejmazákrutama"(měli jsme problémy vytočit se i s motorkou).Nahoře nás překvapil teplotní rekord kolem 2 stup.celsia se sněhem,ve kterém jsme se trochu blbli. Kolem 19:00 přijíždíme do Tamswegu,kde nám přeochotná rakouská paní pomohla najít malý kemp,protože apartmá se pohybovalo kolem 25Euro na osobu.Rozložili jsme bagáž a vrhli se jíst.Méďa do mě strkal abych nezapomněl poděkovat jemu a jeho němčině,tak tedy díky!!!!Byla kosa a tak se snažíme rozdělat oheň.Moc nám to nejde,protože vše bylo ješťě mokré,Méďa šátrá do báglu pro šnorchl,aby vysál trochu béňa na rozdělání (povedlo se).Večer zbyli jen dva mohykáni a to Méďa a Míma,z nichž Míma hodil menší šavličku:)

V 9:45 odjíždíme směr Slovinsko( v kempu jsme vyplázli 6 E na osobu).S navigací se střídáme,docela nám to jde, až na pár odboček mimo.Slovinské silnice jsou podstatně horší než v Rak.,ale serpentin je pořád dost.Po cestě nás překvapilo pár kraviček, které nám vběhly do cesty( vostrý ).

Slovinsko přejeto a dostáváme se do námi chtěného Chorvatska, kde už zdálky cítíme vůni moře.

Při výběru poplatků za dálnici překvapil Zero pani pracovnici, když jí začal nutit svůj pas a nechtěl dát peníze (splet si to s hranicema-trochu jsme se mu smáli,trochu víc).Při cestě do Poreče jsme se přichomítli k ošklivé bouračce, BMW se sajdou to napralo čelně do auta(opravdu nechutné,běhal mi mráz po zádech, klidně to mohl být kdokoliv z nás).

V Poreči to bylo s noclehem hodně špatný,až čtvrtý kemp byl volný(hurá).Vyndaváme naši potápěčskou výstroj-šnorchl,brýle a jdeme na to.Když jsem si nasadil šnorchl,málem jsem viděl svůj vlastní oběd,Méďa s nim přece vysával benzín,fuj!Na potápění to nebylo nejlepší ani nejhorší,za celou dobu jsem našel jednu mušli.V kempu jsme druhý den a kluci začínajalkoholovat.....Po vynadání Méďovi,zato,jak to přehání jsem dopadl úplně stejně a na místní zábavě jsem to pořádně roztočil (bohužel pro mně, protože jsem byl natočen-celovečerní zábava pro tamní všudypřítomné Němce:))pozn.Méda).Do stanu jsem se dostal kolem......dobrá,nevim.Zato vím,že podroušeného Mímu přivezlo ke stanu nějaké auto s majákem,jelikož se ztratil v nočním kempu.:))) Ráno byl pěkný bolehlav.Přijíždíme k recepci platit-3 osoby s moto,stan-88Euro!Cože!?!?

Z Poreče jedeme do Medulinu přes Pulu,která se může pyšnit svým historickým koloseem. Pula je hezké město,ale úplně narvané turisty,není v něm ani k hnutí,myslim tím na silnici. Všude totální chaos...

Silnice byli opravdu velice kluzké a to bylo ke všemu sucho.Nechtěné drifty a hrabačky byli na denním pořádku.Dorážíme do Medulinu a sháníme nějaký levný apartman-bohužel!!!Plno, draho.

Naše mise skončila v místním kempu.Oproti Poreči,alespň podle mně,je to tu o dost lepší.I nějaký ten Čech se tu najde,ale i Němky:-)Bohužel zrovna prší, s tím nic nenaděláme,ale stejně se jdeme koupat(paráda).Po dešti uléhám na podivně tvarované šutry,píšu deník a poslouchám zpěv racků a vlny jak se rozbíjí o skály.Úžasná relaxace. (Mářa je romantik:-)pozn.Méda)

Další den-Večer jsme udělali procházku do města za účelem večeře a zmrzliny.Za večeři jsem vyplázl 40kun a za pivo 12kun,což je relativně OK.S každou další rundou piva, navíc přinesl číšník grátis chorvatskou slívu.Měli jsme každý 3 piva, tímpádem 3 panáčky( už jsem jí cejtil).

Ovšem nejvíc jí asi CEJTIL Zero, který to tahnul už od odpoledne.Večer se nám nakonec ztratil i z hospody.Na cestě zpět do kempu jsme okusili trampolínu za 10kun-nářež! Méďovi se povedlo netrefit na trampolínu a dopadl asi ze 2m na záda na podestu(krásný pád). U kempu narážíme na opitého Zera,jak se motá u místní diskotéky a snaží o nějakou konverzaci s německými slečnami. (malý dovětek:Zerovi moc nejdou cizí jazyky......popravdě,je to bída,neumí ani poděkovat:-)).U stanu se přátelíme se Slováky-Pavlem a Lindou.Jejich ochota vůči nám byla opravdu příjemná-hezky nás opily(to už tady bylo...)Celou noc pěkně lilo a nám se dostala voda pěkně ¨pod kůži¨.Všechno durch mokrý. Kdyby jste se nechtěli koupat v moři, byl by tu k dispozici Mímův bazén(stan).Také jsme navázali kontakt se třemi Němkami,které nám nabídly vodní dýmku-moc dobrá.Ovšem ony o nás stáli míň,než my o ně.Jelikož jsme byli značně opiti,tak jsme spojili angličtinu se slovenštinou,němčinou a češtinou.Asi z nás byli dost na větvi.

Další den-Déšť nás provázel až do druhé hodiny odpolední.Z toho počasí jsme začínali být značně nervózní.Kolem třetí hodiny se k nám ale ovšem dostalo slunko se vší parádou.Všichni kromě mně, vyráží na mašinách do Puly za podívanou a za fotografiemi.Večer klasicky opět na pivo do stejné hospůdky,ale pozor!!Zero,ač přísahal že už se neopije,se dostal do extémnínapř:Potkali jsme partičku italských fotbalistů s míčem, ovšem Zero se k nim připojil a kopnul míč na střechu.Okéro portélesentile!!!Nějak takhle řvali Italové.Zero se jen klasicky usmál-hihi.Nezapomenutelná byla také příhoda s německými pubertáky.Zero je chtěl pozvat na pivo a oni ho zato zasypali sprchou z kuličkových pistolí-měli jste ho vidět.Po této akci jsme zažili dobrodružství na trampolíně, kde nás Zero poslal snad všechny k zemi.Za minutu byl vyhozen( nemáš chlastat:-)))O nějakou chvíli později,ovšem už u stanu se Zero pokusil vydobít své zvířectví na Němky od vedle,ze stanu se pouze ozvalo Go out you pig! nálady, kdy už i my jsme se za něj začali trochu stydět.Cestou do stanu jsme prožili nevšední zážitky

Pomalu, ale jistě přišel náš poslední den u moře, který byl bez debat tím nejlepším z celé dovolené.Krásné slunečné počásko,které nás alespoň trochu opálilo( někoho i spálilo).Dovču jsme neplánovaně prodloužili o den.Večer opět vycházíme do naší rest.ve městě,teď už bez Zera,který měl dost času na to,aby vzpomínal co dělal včera.

6:30- Balíme a loučíme se s Oldou a Verčou,kteří v Medulinu zůstali ještě 2dny u příbuzných.Zpáteční cestou chceme projet Grossglocknerem, kluci ovšem nedali na moji radu a přehlasovali mě, že tam pojedem a pršet nebude-omyl,omyl.Neskutečný chcanec a málem mě to odfouklo i z motorky,radši jsme se vrátili .Nazpátek nám docházeli síly a nám nezbylo nic jiného, než se ubytovat v 4hvězdičkovém hotelu i za cenu 35E se snídaní( na osobu). Pro nás velký přepych!( myslím tím hotel, penězi).Budíme se v 8:00 a odebíráme se na snídani ke švédskému stolu.Snědli jsme co se do nás vešlo,balíme a v 9:20 vyjíždíme opět neplánovaně směrem zase na Grooss.( zase mě přehlasovali).U Gross.platíme 17E( za auto 26E) a vyjíždíme do 2600metrů, kde nás z obou stran obklopují závěje sněhu,hustá mlha k tomu ještě sněží.( co víc si přát).Teda řeknu vám-nejperverznější počaší v kterém jsem kdy jel a myslím,že mluvím za všechny.Já měl menší omrzliny,protože z předchozího dne jsem měl úplně mokré rukavice a teplota nahoře nepřesahovala 0 stupňů.Ale ledovec opravdu stál za shlédnutí a samozřejmě nespočet zákrut také.Jen škoda toho počasí.....

Po zdolání tohoto dobrodrůža míříme zpět do Čech.Směřujeme to na Salzburg a Passau,takže jsme okusili i Německo.Dlouhou dobu držel navigaci Míma.Pro změnu nám po cestě opět prší,celou dobu.V Salzburgu se motáme rovnou hodinu( značení na dvě věci ). Po osmé hodině večerní,projíždíme přechodem Strážný, kde podél silnic stojí lehce snědé(opravdu jen lehce)děvy za účelem něco si vydělat.Zero dlouho nejede-snad jim nezastavil!?!?V Čechách nás provází nerozfoukatelná mlha a k tomu tma i déšť.

Vše jsme zvládli a domu přijíždíme kolem jedné hodiny ranní.Dovča mě vyšla na nějakých 9500kč, z toho 4000benzín.Celkově najeto 2200km,ale šlo by to i míň samozřejmě.

Můj posudek: z extrému do extrému, ale pro mně naprosto vydařená dovolená, takže se můžu těšit na příští rok. Velké díííííky všem!!!

Mářa