Články

Dlouhodobý test VFR 800 VTEC - 110 000 km

VFR800VTEC - 110 000 kmHranice sto tisíc kilometrů je za námi a dalo by se říct, že ta správná sranda začíná. Po pravdě řečeno, že by motorka nevydržela sto tisíc jsem ani neočekával. Takže začínáme druhou půlku. Času je trochu méně, takže kilometry přibývají pomaleji. 110 000 km naskočilo cestou na Transpublik 2014 u obce Hodonín.

 

Vzhledem k tomu, že sto tisíc padlo začátkem září, žádné další potíže s chlazením v extrémních vedrech se nekonaly. Co se konalo, byla výměna zadních desek, které jsem sjížděl do konce tak dlouho, až jsem na jedné desce začal leštit železo. No bylo to hodně těsné, protože třecího materiálů tam zbylo fakt jen homeopatické množství. Bohužel, tentokrát mne krabice s díly zklamala. Sáhnu pro novou sadu a prd. Zkrátka jsem zapomněl koupit do rezervy. A jak na potvoru je hezky, s kamarády domluvený výlet do Mariazell. Tož navštívím svého oblíbeného dealera v Letech, že vezmu Nissiny, které tam mívají za cenu originál sady z ameriky. Jenže ji zrovna nemají skladem. No tak kupuji originál za neskutečných 1800 kč. Aspoň raz za čas jim tam zrobím kšeft, ni? Takže namontována opět sada originál Honda.

 

VFR800VTEC - 110 000 kmZhruba za 14 dní, po kratším výletu na Šumavu jsem měl při čekání na křižovatce zase takový Ducati pocit. Ale u garáže nic zvláštního, takže jsem to nechal být s tím, že se mi to asi zdálo, jak jsem se nahnul nad nádrž a koukal do křižovatky.

Týden na to na Seči Ducati znova. Ale festovní. A také už to jen tak nepřestalo. Napínáky jsou vyměněné, takže buď je ten motor v háji nebo je to rozvodový řetěz. Vzhledem k tomu, že motor nežere olej, startuje v pohodě a před pár týdny byl vůbec v pohodě, sázím na řetězy.

No jasně, že to bylo ono. Řetězy vytahané jak staré kšandy. Takže moje teorie o tom, že řetěz od Morseho vydrží 200 tis. Km se nepotvrdila. Zkrátka, když vám servise spolu s kontrolou ventilů v 50 tis. Km (a násobcích) nabídnou vyměnit řetězy, s povděkem přijměte, protože to máte za jednu práci. Na tom se šetřit nedá. Je fakt, že jsem na nich najel stovku. Ale třeba posledních 5 tis. Km měl motor zvýšený volnoběh a nedalo se to seřídit. Po výměně motorka nejen ztichla, ale celkově se motor zklidnil a otáčky zas drží, jak mají. Pokud to motorka přežije, pak ve 150 000 km půjdou řetězy nové. Prostě na VTECu další spotřebák.

 

Řetězy jsem koupil u osvědčeného www.motoretezy.cz . Za to se mi odvděčili tím, že řetězy došly nespojené, i když jsem v objednávce zaškrtl, že je chci snýtované. Vzhledem k tomu, že nýtovačka na tento řetěz stojí 6 tis. Kč, opravdu si ji pořizovat nebudu. No ale snýtovaný řetěz mi poslali obratem, takže o víkendu už jsem mohl šroubovat.

 

Je jasné, že když už jsem sundával víko spojky, nalil jsem nový olej. Podruhé Motul 5100 10W50, olejový filtr Champion F308.

 

Akumulátor.

Po výměně řetězu jsem se setkal s opravdu zvláštním úkazem. Složím motorku, naleju olej, chladící kapalinu, vytlačím motorku před garáž. Mačkám startér. Směsice napjatého očekávání, jestli chytne. Mám to složené dobře? Startér točí, škytne, točí, motor chytá a krásně běží. To škytnutí už jsem registroval vícekrát, takže nic mimořádného. Rozjímám nad tím, zda vyhodit startér a udělat revizi, stejně tak baterka už není nejnovější. Motor se pomalu ohřívá. Jdu zamést brajgl, co zbyl po opravě. Slyším, jak nabíhá ventilátor. Najednou začíná motorka běžet nepravidelně až chcípne. Nechápu. Mačkám startér, motorka chytá, ale když se roztočí ventilátor, zase jde nepravidelně, kontrolka FI bliká. Přidám plyn, motor jde dobře. Pustím plyn, chcípne. Po chvíli se to vzpamatuje a motor běží i se zapnutým ventilátorem. Ale pro změnu ventilátor místo v obvyklých 104 stupních spíná při 110 a vypíná ve stovce, místo v 94 stupních. V ten moment mi to začíná šrotovat, jestli jsem někde nezapomněl zapojit kostru (nezapomněl), jestli to nemám složené blbě (nemám), jestli neodešla řídící jednotka (a proč tak náhle), jestli neodešel spínač ventilátoru (a proč tak náhle). Podezírám také baterku, ale startér v pohodě točí a navíc, když jsem jel s vybitou baterkou, startérem to neotočilo, ale motor jel. Ale je tma, kosa a nemám po ruce nic na oblečení, takže na to kašlu. Tlačím motorku do garáže a dávám na nabíječku. Motorka tři týdny stála a baterka má za sebou pět sezón. Ráno vytlačím motorku před garáž, startér, břink, motor chytá. Dobublá na 104 stupňů, ventilátor sepne a motor dále v pohodě běží. V 94 stupních ventilátor vypne. Nechám to tak proběhnout ještě třikrát. Nic. Vše jak má být. Takže asi baterka. Jsou to ale věci.

 

Zakoupena osvědčená Yuasa z www.battery-import.cz . Ale dosud nenamontovaná. Vzhledem k tomu, že pokud je motorka pravidelně v provozu, drží se baterka na úrovni umožňující bezproblémové startování, najeto dalších 10 tis. km.

 

VFR800VTEC - 110 000 kmZačátkem listopadu 2013 jsem čistil řetěz a zdál se mi povolený. Dotáhl jsem ho a když jsem takhle točil kolem, stejně se mi zdál volný. Podezření se změnilo v jistotu po přeměření měrkou. Řetěz je vytahán nerovnoměrně, zhruba v 1/3 délky na druhém zubu měrky, ve zbytku měrka propadá. Zlatý DID ZVMX tak vydržel 36 000 km. Trochu méně, než jsem doufal. Na druhou stranu, šel na kola po ČZ, které měly najeto 18 tis. Km (ale opotřebení bylo minimální) a také to bude asi tím, že jezdím jinak. Když jsem začínal, na gumách jsem najel deset tisíc km a víc. Dnes když najedu osm, jsem rád. Proporcionálně, jestliže mi gumy vydrží o pětinu méně, pak je ten řetěz vlastně v normě.

 

Namontován zlatý ČZ 530 SDZ, který jsem dostal od ČZ jako náhradu za řetěz s potrhanými těsnícími kroužky. Doporučení znělo – méně čistit, více jezdit. Čištění po dešti nebo cca co 2000 km mi nepřijde nějak extra časté. Ale aktuálně díky Scottoileru čistím řetěz velmi zřídka a jen suchým hadrem. Jsem zvědav, zda se budou opakovat problémy s těsnícími kroužky. Pastorek a rozeta originální, ale jeté po původním DIDu z výroby. Opotřebení bylo naprosto minimální. Myslím, že jeden řetěz určitě zvládnou.

 

VFR800VTEC - 110 000 kmA když už jsem experimentoval, zaujal mne poměrně sebevědomý web firmy Goldfren. Vzhledem k tomu, že na tuto firmu jsou velmi smíšené reference, byla to ta správná výzva. Objednal jsem tedy zadní desky řady S33, což by měla být podle výrobce srovnatelná náhrada za originální desky. Ostatně, ani Nissin není jako Nissin. To, co mi před časem prodali v Letech se vzhledem docela liší od toho, co se prodává jako originál Honda. Lehce sjeté zadní Nissiny jsem uschoval pro pozdější použití. Mají najeto cca 1500 km. Ty mohu dát i na nový kotouč, pokud bude potřeba a Goldfren ten původní sežere. :-)

Po necelých 1 tis. km s Goldfreny neregistruji žádný zásadní problém. Počet ujetých km je zřejmě malý na to, aby se projevil na případném úbytku kotouče. Brzdný účinek mi připadá také v pořádku a díky tloušťce třecího materiálu slibuje deska dlouhou životnost.

Po dalších 5 tis. Km registruji drobný nedostatek - pískání při jemném dobrzďování. Není to nic zásadního a brzdy písknou jen krátce, např. při zastavování na křižovatce. Navíc jen někdy. Nejsem si jist, zda to nedělaly i Nisssiny, protože stávající koutouče už také mají něco najeto. Nicméně nemusí to být problém Goldfrenů. Z dřívějších zkušeností vím, že ne každá deska si sedne s materiálem kotouče. Ideální je používat desky i koutouč od stejného výrobce a věřím, ze s kotoučem od Goldfrenu by desky nepískaly. Pískání navíc přestane po několika zabrzděních, když se kotouč ohřeje. Za jízdy už pískání neregistruji.

 

V půlce listopadu jsem absolvoval technickou. Jelikož už jsem měl motorku umytou před zimou a díky výměně řetězu čistou také kolem pastorku, lehké závady alias únik oleje se aktuálně nekonaly. Legrace byla kolem najetých kilometrů, protože fintu s jedničkou po zapnutém klíčku pochopitelně technik neznal a motorka s najetou stovkou byla pochopitelně atrakce. :-) Laďáky nikomu nevadily, LEDkové světlo také ne.

 

Scottoiler nadále funguje k mé plné spokojenosti. Aktuálně používám frekvenci mazání 1 kapka/70 sekund. Jeden zásobník mi takto vydrží přes 2500 km. Řetěz prakticky stačí setřít hadrem, zaflákané zadní kolo postříkat přípravkem na čištění disků a spláchnout wapkou. Opravdu užitečný doplněk.

 

Dělal jsem také experimenty s nulovou mapou a tlumiči ve výfuku. Vliv na spotřebu je minimální. Spotřeba je více ovlivněna stylem jízdy a okolní teplotou (pod 10 stupňů to žere více). Navíc Pavla konstatovala, že motorka s dbkillerem má zvuk jak nějaký skůtr. :-) Takže nahrána zpět upravená mapa a koncovky šly ven. Následně jsem měl pojížďku do Touratechu v Modleticích, takže jsem to vzal po stopětce a zpátky po dálnici. Abych neprznil gumy, jel jsem maximálně 120 km/h. A spotřeba s modifikovanou mapou a otevřeným výfukem 5,63 l/100 km. Podle zkalibrovaného tachometru. Bez Speedohealeru by vyšla spotřeba asi na 5,29 l/100km. Což mi přijde pěkné, když běžným stylem jezdím o litr víc a takhle jsem jel jen o málo pomaleji. Další pokus jsem udělal cestou do Passau a zpět. Ráno, když bylo 15 stupňů, jsem jel za 6 litrů. Což bylo pro mne poněkud zklamání. Zpátky jsem jel kolem desáté, to už bylo nad dvacet a spotřeba činila 5,42 l/100 km. Opět jsem nejel vyloženou couračku. Jízdní styl dělá hodně a myslím, že podobně se to promítne i do životnosti pneumatik. Na druhou stranu si nedělám iluze, že takhle vydržím jezdit pořád. .-)

 

Na jaře jsem vyměnil brzdovou kapalinu. Použita kapalina MOTUL DOT 3&4.

 

Soupis údržby:

 

km

 

102 000

Výměna zadních brzdových desek (originál Honda)

103 000

Výměna rozvodových řetězů, seřízení ventilů, výměna oleje (Motul 5100 10W50), výměna chladící kapaliny (Motul motocool expert)

103 450

Výměna zadních brzdových desek (namontovány Gold Fren S33 )

106 382

Výměna pneumatik – Dunlop Roadsmart 2

107 400

Výměna brzdové kapaliny.

 

 Ostatní záznamy

{jcomments on}