Články

Dlouhodobý test VFR 800 VTEC - 100 000 km

VFR800VTEC - 100 000 kmZnáte ten díl o Shrekovi, kdy oslík pořád opakuje „Už tam budem? Už tam budem?“ Začínal jsem si připadat podobně, když jsem slyšel tu opakující se otázku „Už máš stovku?“ Vážení přátelé, ANO. Už mám stovku. :-)

 

VFR800VTEC - 100 000 kmNejprve bych se zastavil u oné magické číslice. Na tachometru stovku neuvidíte. VFR800 VTEC má pětimístný displej. Při pohledu na matrici displeje je tam sice vidět ještě jednička vlevo, ale ta se nepoužije. Maximální hodnota, kterou počítadlo zobrazí, je 99999 km. Pak se počítadlo vynuluje. Ale přesto tady počítadlo statisíců je. Po zapnutí klíčku do polohy ON se šestá číslice zobrazí po dobu 0,75 sekundy na místě první číslice zprava.

Jestliže jste si koupili motorku v ČR a dostali jste k ní český návod, pak v něm tuto informaci nenajdete. Nejenže překlady do češtiny jsou drahé a jak tvrdí obchodníci, citelně prodražují zboží na našem trhu, ale jsou často i dost nepřesné. (Jen mi není jasné, co tak prodražuje např. alternátor, když k němu žádný návod není...).

No nic. Ještě že Honda ČR není taková sketa a dává k motorce i originální návod. Tam se výše popsanou informaci dozvíte. 

 

Z úprav, oprav a běžné údržby bylo provedeno během posledních 10 tis. km následující:

1) Výměna oleje a filtru. Olej Motul 5100 10W50. Olejový filtr Hiflo.

2) Výměna chladící kapaliny – Motul

3) Výměna zadního světla za čiré, tónované, s LED diodami.

4) Scottoiler eSystem

5) Výměna alternátoru + regulátoru Wemoto (Electrex) za originální díly

6) Výměna předních brzdových desek – originální Honda.


 

Podrobněji:

VFR800VTEC - 100 000 kmPrakticky celou dobu jezdím na Castrol Power 1 Racing 10W50. Moudra na motorkářích.cz, o tom jaký je Castrol šmejd, neberu. Motorka na něm najela od novoty 90 000 km a následně byla shodou okolností na brzdě. Kdyby ten olej byl tak špatný, jak se tvrdí, pak pochybuji, že bych s laďákem a PC dosáhl po takovém nájezdu 105 koní na zadním kol. Aktuální výměna za Motul není z důvodu, že bych na Castrol zanevřel. Ale jednoduše na motoretezy.cz měli slevu. :-) Koupil jsem tři kanystry a mám zásoby. :-)

Na rozdíl od dalších vášnivých debat na motorkari.cz o tom, jak klouže spojka, když změníte olej na Castrol nebo z Castrolu na něco jiného, jak to více žere a nevím co - pak jednoduše nic. Ba naopak, právě co jezdím Motul, motorka mi žere tak o půl litru více než s Castrolem a gumy taky skoro nic nevydrží. :-) Vůbec mi přijde zvláštní, že na francouzské auta všichni nadávají, ale francouzský olej do toho všichni lijou.

Filtr Hiflo. Mám v zásobě ještě KN, s kterým jsem byl vždy spokojen. Ale, rád zkouším nové věci. Po stránce funkčnosti nepozoruji žádné změny. KN měl výhodu v našroubované matici. Pokud však filtr utáhnete jen rukou, i bez matice se dá žít. Nebo použít klíč na filtr. Hiflo je podstatně levnější.

Když už jsem u výměny oleje, pak se přiznám, že doporučované prohřátí oleje před jeho vypuštěním ne vždy dodržuji. Když to vyjde, vyměním olej po vyjížďce. Když přijedu pozdě, vyměním ho ráno. Prohřátím oleje se rozhodně nic nezkazí. Ale jestliže je smyslem promíchat usazeniny, nehrotil bych to, pokud motorka jezdí a nestojí půl léta v garáži. Současné oleje mají velmi dobrou schopnost vázat nečistoty. Navíc konkrétně na VFR bych nebyl takový detailista, protože VFR má olejový chladič, a olej z něj a z olejových hadic jen tak nevyměníte. Pro názornost uvedu potřebná množství oleje:

 

Výměna oleje

2,9 l

Výměna oleje + filtru

3,1 l

Generální oprava motoru (suchý motor, filtr)

3,8 l

Z uvedené tabulky je zřejmé, že nový olej prakticky hned po výměně hezky naředíte téměř čtvrtinou starého. Ale nezdá se, že by to byl problém.

 

Chladící kapalina – celou dobu používám originál kapalinu od Hondy. Ale v garáži jsem měl zásobu Motul Motocool Expert (bo tež byla jakási sleva :-) ).

Výměna zadního světla – chtělo to změnu. Koupeno z Německa, mělo by mít homologaci. Což se uvidí na nejbližší technické. Je kompletně čiré, tmavě tónované a svítí hezky. :-) Podrobnosti dodám v článku.

Na téma Scottoiler už jsem se rozepsal. Je to dobrá věc. Drtiči tras Praha – Slapy, případně Praha – Dubá, s nájezdem 200 km za víkend to neocení. Ale kdo jezdí trochu dál, zjednodušenou údržbu přivítají. Není to kardan a zadní kolo je zaflákané taky. Ale je to nelepivá špína. Ve srovnání s klasickým mazivem na řetěz u mne Scottoiler vede. Nevyzkoušel jsem suché mazivo. Na posledním Glockneru se mnou byl kluk, který suchým mazivem mazal. A jeho řetěz byl o dost hlučnější než ten můj (náhodná zkouška při jízdě bez motoru z kopce). Což pochopitelně nic nevypovídá o mazání

 

VFR800VTEC - 100 000 kmAlternátor a regulátor – opět jsem se přesvědčil o tom, že na motorku patří originální díly. Případně náhrady, které motorku posunou někam dál. Alternátor z Wemota bych však mezi tuningové díly neřadil. Alternátor poměrně brzy začínal vadnout. Když jsem ho namontoval, dobíjel 14,1V. Dával jsem to za vinu odběru hlavních světlometů. Hefty na volnoběh nehřály. S tím se dá žít a ne každý vyhřívané rukojeti má. Ale když alternátor neutáhne světla + vyhřívané rukojeti, pak co, až sepne ventilátor? Odpovím si sám. Ještě to chladí. Což ovšem nemění nic na faktu, že výkon alternátoru z Wemota je poddimenzovaný. Originál má 470 Wattů při 5 tis. ot./min. Kolik dává Electrex netuším. V průběhu času jsem párkrát napsal výrobci, abych se tento údaj dozvěděl. Bez odpovědi. Rozhodně to bude méně. Hefty se chytaly jen při jízdě, k tomu slabě (myslel jsem, že odchází hefty a budu mít další námět na další poplivání kvality Honda genuine accessories). Na novém alternátoru. Po zhruba 30 tis. Km se alternátor dostal do stavu, kdy na volnoběh dával 12,5V a stejně tak při 5 tis. ot./min. Což mělo za následek, že hefty už netopily vůbec. Navíc napětí docela kolísalo, už když jsem pustil blinkry (2x21W). Akumulátor tím pádem nikdy nebyl pořádně dobitý. To se projevovalo tak, že po pěti dnech stání startér jako by „zakopl“ a odběr byl tak velký, že se vynulovaly hodiny a TRIP počítadla. Přisuzoval jsem to končícímu akumulátoru, který je stále původní. Nechával raději motorku na nabíječce. Ale než koupím novou baterku, chtěl jsem dát dobíjení vyřešit. Měl jsem původní alternátor, převinutý. Ale o ten mne „pumpnul“ Petr z Krnova. Takže jsem objednal nový z USA a k tomu originální regulátor, když jsem byl takový blbec a ten původní rozkuchal, aniž bych ho proměřil. Wemotu nevěřím. Jestliže má ten jejich alternátor tak malý výkon, jak se s tím popere regulátor? Asi ne nadarmo mají v podmínkách, že záruka na regulátor platí jen v případě současné výměny regulátoru s alternátorem. Electrex zůstane v šuplíku. Kdyby náhodou odešel ten originál a neměl jsem po ruce náhradní, pár dní určitě zvládne. Ale další pokusy na toto téma dělat nebudu.

Originál namontován, 14,5V na volnoběh, hefty topí na volnoběh. Jen když na volnoběh zapnu hefty + dálkové světla, pak se vyhřívání odpojí. Při 2 tis. ot./min. už ale jede všechno. Světla svítí, hefty topí, houkačka houká. :-)

 

Čínská LED žárovka nad SPZ stále svítí.

Spotřeba oleje stále stejná. Minimální. Na současné náplni najeto 6 000 km a není potřeba dolévat.

Řetěz, zlatý DID 530 ZVMX má najeto 30 000 km, měrka na druhém zubu. Naposledy byl dotažen v 90 300 km a aktuálně 100 123 km. Drží se dobře. Znova připomínám, že pastorek a rozetu podědil po ČZ.

 

S ventilátorem budu muset něco udělat. Při poslední cestě z Alp, kdy teploty v Podunají atakovaly na palubním teploměru 40 stupňů (za jízdy) dostal motorek pěkně zabrat. Díky tomu, že fouká vzduch proti směru jízdy, jel několik hodin v kuse, protože ten jeden chladič s bídou dokázal udržet teplotu na setrvalé úrovni. Ještě že jsem vyměnil alternátor. S Electrexem jsem taky mohl skončit s vybitou baterkou. Během courání přes obec se ventilátoru podařilo ochladit kapalinu na úroveň, kdy se termostat vypne. Pak za jízdy mimo obec nebyl, navzdory vedru, s teplotou naprosto žádný problém. Tohle je japončíkům fakt nepovedlo. Přemýšlel jsem o tom, že otočím vrtuli, ale to by zase mohlo dělat problémy při pomalé jízdě nebo na křižovatkách, když by ventilátor nasával teplý vzduch od motoru. Nejspíše přidám vypínač mezi teplotní čidlo a ventilátor. Operace kdykoli vratná. Mimo obec jednoduše ventilátor vypnu a motorka se uchladí proudícím vzduchem.

 

Zajímavost na téma žárovky a jejich živostnost:

 

 

 

VFR800VTEC - 100 000 km

 

Výrobce

Životnost v km

Originál Phillips H7 z výroby

43 130

Osram Nigh Vision H7

12 000

No name H7 Laser Light ( www.compass.cz )

43 723 (stále svítí )

 

Během 100 000 km jsem spotřeboval dvě sady předních brzdových desek. První, z výroby, jsem měnil ve 42 500 km, výměna opět za originální Honda (USA). Další výměna proběhla v 92 500 km.

Bohužel jsem si zapomněl zapsat zadní desky, takže nemám kilometráž, kdy došlo k výměně, ale vím, že byly troje, přičemž ty první jsem měnil zbytečně brzy.

Brzdové kotouče – stále původní.

 

Během těch 100 tis. Km jsem spotřeboval dvě sady Metzeler Me Z4 (některým asi běhá mráz po zádech :-) ), což byly z mého pohledu opravdu nejhorší gumy, které jsem měl. Ale vydržely dlouho. Následně Michelin Pilot Road 2, Bridgestone BT021, BT023, Pirelli Angel ST (1 přední + dvě zadní), Michelin Pilot Road 3, Dunlop RoadSmart 2 a aktuálně Bridgestone BT30. Přičemž poslední tři jmenované jsou fakt špička.

 

Vzduchový filtr mám stále jeden, bavlněný KN. Ten nijak extra neřeším. Vyperu ho jednou za rok. Na podzim. Po sezóně. Myslím, že na silniční motorce ho nemá smysl máchat častěji.

 VFR800VTEC - 100 000 km

Během 100 000 km jsem spotřeboval 5485 litrů benzínu. To spotřeba, kterou jsem zapsal. Chybí mi dovolená v Itálii, kdy jsem nebyl psychicky připraven na Italské zvyklosti nedávat účty a ty, které jsem dostal, jsem se mi tak dlouho nechtělo zpětně doplňovat, až termotisky vybledly a nepřečtu už nic. Odhadem tam může chybět tak 200 lítrů benzínu. Což dává dlouhodobou spotřebu 5,7 l/100km.

 

Řetěz jeden DID z výroby, jeden ČZ a aktuálně opět DID.

 

 

Sto tisíc km už je takový větší milník. Prakticky polovina. Ale do dvou stovek je to ještě pořádný kus. Co myslíte, vydrží? :-)

 

Ostatní záznamy

 

{jcomments on}