Články

VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru

 

VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru 

Slunce vychází na východě a regulátory se na Hondách a nejen VFRkách prostě xxx (kazí). To je zřejmě daný fakt, který potká dříve či později každého majitele stroje této značky. Otázka druhá je, co Honda za celé ty roky udělala pro zlepšení situace. Mám pocit, že velmi málo, nebo skoro nic. A cena náhradních dílů je (tady v ČR) taková, že se vám z toho udělá špatně. Takže toto bude, mimo návodu na výměnu i začátek testu aftermarketové produkce.

 

Oproti modelu VFR800FI došlo u VTECu k přemístění regulátoru z pod sedla dopředu na rám. To by mělo v prvé řadě napomoci lepšímu chlazení. Regulátor je tak chlazen odvodem tepla do rámu a navíc vzduchem, který je směřován k bočním chladičům.

Nestačí to. Překvapením pro mne byla závada regulátoru jednoho z čerstvých členů na sice dovezené, ale jinak pěkně vypadající VFR s cca 30 tis. km na tachometru. Myslel jsem, že se jedná o výjimečný případ. Ale že se jedná o výjimku potvrzující pravidlo jsem se mohl přesvědčit sám na vlastní kůži během jednoho výletu do Rakouska.

Vzhledem k tomu, že diagnostika problému je sama o sobě docela obsáhlá, věnuji tomuto tématu samostatný článek. Obsahem tohoto článku bude čistě postup výměny regulátoru napětí, případě statoru alternátoru. Popis se týká originálních dílů, případně jejich aftermarketových náhrad, které není pro montáž potřeba nijak zvlášť upravovat.

 

Výměna regulátoru napětí.

Pokud máte originální nebo kompatibilní regulátor, je výměna velmi snadná.

  1. Demontujte pravou kapotáž. (viz. Návod k obsluze nebo v článku zde)
  2. Odpojte napájecí konektory
  3. Namontujte nový regulátor
  4. Zapojte konektory. V tomto bodě jen zmiňuji, že pokud zapomenete nebo špatně nacvaknete konektor od alternátoru (tři žluté dráty), nic se neděje. Když to samé uděláte s konektorem, propojujícím regulátor s akumulátorem (dva červené, dva zelené, černý) a nastartujete, regulátor odrovnáte.
  5. Kontrola po výměně. Nastartujte motor. Měřením napětí na výstupním konektoru (zapojeném, viz bod 4) mezi zeleným a červeným vodičem zkontrolujte správnou funkci regulátoru. Napětí by mělo být max. 14,5V. V mém případě voltmetr ukazoval 14,1V (VTEC má určitý odběr kvůli zapnutým světlometům). Nechte motor zahřát a pak postupně přidávejte plyn zhruba do 5 tis. otáček. Napětí nesmí přesáhnout 14,5V a v případě montáže nového regulátoru tomu tak jistě bude. Může se však stát, že voltmetr ukáže napětí nižší. V tom případě máte další problém – vadný stator alternátoru.
  6. Pokud je vše OK, namontujte zpět pravou kapotáž.

 

 

 

Výměna statoru alternátoru

Výměna sama o sobě také není složitá záležitost, byť mírně pracnější, než výměna regulátoru. Hlavní chuťovka je však přívodní kabel. Vhledem k tomu, že mezi VFR800FI a VFR800VTEC nejsou zase tak velké rozdíly a došlo k přemístění regulátoru z pod sedla na pravou stranu rámu, japonský konstruktér vyřešil Nerudovskou otázku „Kam s ním?“ nejjednodušším způsobem. Napájecí kabel protáhl mezi válci. Jako pozitivum vyzvednu, že kabel je jen „volně ložený“, tj. není fixován žádnými clipy. Ve výsledku je to však jedno, protože airbox je stejně lepší demontovat. Původně jsem myslel, že se tomu vyhnu. Ne, že by to bylo složité, ale z pohodlnosti. Po té, co jsem se půl hodiny pokoušel protáhnout kabel na pravou stranu se mi začaly vybavovat útržky ze slavného monologu opraváře Lakatoše a airbox jsem shodil.

Pro výměnu budete potřebovat – nový nebo převinutý stator, nové těsnění pod víko, těsnící pastu na motory (dá se koupit i v hobby marketech), doporučuji závitové lepidlo (Thread lock, třeba Loctite)

Vlastní postup v bodech.

 

  1. demontujte levou kapotáž a pokud již není dole, pak i pravou.
  2. Odpojte napájecí kabel (tři žluté dráty)
  3. Na konektor navažte tenký drát nebo pevný provázek. Ten vám pomůže protáhnout kabel stejně jako byl veden původně. Navíc při vytahování jím můžete konektor potáhnout zpátky, pokud by se o něco zasekl (jako že zasekne)
  4. Protáhněte napájecí kabel na levou stranu motocyklu. Pokud jsou s tím nějaké potíže, demontujte airbox.
  5. Vypusťte olej.
  6. Nasaďte zpět výpustný šroub (ideálně s novou hliníkovou podložkou) a dotáhněte.
  7. Udělejte si prostor kolem víka. Tj. odpojte konektory lambda sond, náhon tachometru a čidla stojánku. Dráty vyvěste, případně přichyťte (drátem, páskou) ke stojanu.
  8. Důkladně očistěte víko alternátoru a jeho okolí na bloku motoru, aby po jeho sejmutí nespadla dovnitř žádná špína.
  9. Povolte osm šroubů klíčem č. 8. Šrouby mají stejnou délku, jsou tedy vzájemně zaměnitelné. Důležité je pouze pohlídat pozici držáku konektorů lambda sond, stojánku a rychloměru.
  10. Sejměte víko alternátoru. Víko kromě šroubů drží i na dvou „štiftech“. Navíc těsnění bude určitě přilepené k dosedacím plochám. Rozhodně se nesnažte obě části oddělit šroubovákem! Jedná se o hliníkové díly, snadno můžete poškodit dosedací plochy. Já jsem na víko jemně poklepal gumovou palicí střídavě shora a zespod, dokud víko alternátoru neodskočilo od bloku.
  11. Tahem sejměte víko. Pozor, rotor je osazen permanentními magnety a stator tak bude vzdorovat vytažení z prstence rotoru díky magnetickým silám.
  12. Zkontrolujte prostor statoru, zda dovnitř nespadla nějaká špína. Pokud navzdory bodu ano, vyčistěte.
  13. Položte víko alternátoru na pracovní plochu, demontujte vlastní stator (4 šrouby) a držák napájecího kabelu (1 šroub).
  14. Očistěte a odmastěte dosedací plochy na víky alternátoru a bloku motoru. Většinou půjde staré těsnění sloupnout. V místech, kde zarputile drží, jej opatrně podeberte nožem nebo šroubovákem, aby jste nepoškodili povrch. Prodávají se také odstraňovače starých těsnění ve spreji. Postříkáte těsnění, chvíli počkáte a naleptaný „sopel“ pak již snadno setřete.
  15. Namontujte nový stator. V případě nového nebo převinutého dílu by mělo být vše bez problému. U aftermarketové náhrady Electrex jsem měl probém s délkou přívodního kabelu. Konzultací s prodejcem jsem se pokusil posunout těsnění napájecích kabelů. Šlo to ztuha. Tak ztuha, že mne původně tato možnost ani nenapadla. Měl jsem za to, že těsnění je nalisované. Po této úpravě šel již stator namontovat bez problémů. Šrouby dotáhněte momentem 12Nm. Já jsem na závit ještě pro jistotu aplikoval závitové lepidlo.
  16. Nasaďte „štifty“ na blok motoru. Další postup záleží na vás. Originál naneste trochu těsnící pasty na dvě, tři místa na bloku, aby se vám těsnění nehnulo. Když budete při demontáži dávat pozor a víko ještě nebylo dole, uvidíte, že takto bylo víko namontováno i v továrně (se smrkancem těsnící pasty v mém případě). Já jsem však alibista a tak pro sichr obtáhnu velmi tenkou vrstvou těsnící pasty celý blok. Zdůrazňuji tu velmi tenkou vrstvu. Samo o sobě k utěsnění stačí to těsnění, tzn. Když dáte pasty moc, bude vytlačena ze spoje. Pokud ji tam dáte opravdu hodně, mohla by časem upadnout a případně dělat neplechu v motoru (na druhou stranu, už jsem viděl na autech motory se velkým množstvím pasty a neupadlo nic). Podobně tenkou vrstvu naneste i na víko alternátoru.Tyhle operace musíte zvládnout v rozumně krátké době, protože pasta zasychá a tuhne. Pokud nestihnete, dejte si pauzu. Ztuhlou pastu snadno sloupnete a můžete začít znova J
  17. Nasaďte víko alternátoru. Trochu ekvilibristika s ohledem na nutnost nesetřít nanesenou pastu, nepošpinit styčný povrch. Víko držte pevně, aby vám nevyklouzlo z prstů. Díky magnetickým silám bude vtahováno směrem k bloku. Víko musí sednout na „štifty“.
  18. Nasaďte šrouby víka, rukou dotáhněte. Následně utahujte „do kříže“.
  19. Nalejte předepsané množství oleje. Dejte si pauzu a zkontrolujte, zda víko dobře těsní a neprosakuje olej.
  20. Navažte konektor na drát a protáhněte napájecí kabel na pravou stranu motocyklu. Nacvakněte napájecí kabel do konektoru regulátoru.
  21. Zapojte zpět konektory lambda sond, rychloměru a čidla stojanu.
  22. Pokud byl dole airbox, namontujte jej.
  23. Nastartuje a prověřte funkci alternátoru.
  24. Namontujte zpět kapotáže.
VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru  VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru 
 VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru  VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru
 VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru  VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru
 VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru  VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru
 VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru  VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru
 VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru  VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru
 VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru  VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru
 VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru  VFR800 VTEC - Výměna regulátoru napětí, výměna alternátoru

 

2

Tomáš Mazur 2011-12-30 09:33

Tak ten z wemota stačilo jenom zapojit. Kabely, konektory, vše v pohodě. Já bych naopak od nákupu jetého originálu varoval. Nikdy nevíš, co má za sebou. To je lepší koupit třeba ten ignitech.

 

1

Filiip Kacerovsky 2011-12-28 19:12

Jen takova poznamecka, ja pro vteca 2006 koupil aftermarketovy regulator z partsdepot.cz a bylo nutno kousek prodlouzit kabely. Takze spis hledat original po ebayi a tak