Články

Autosol Bluing Remover a Metal Polish

autosol003Dlouhý zimní večer. Sice bez sněhu, jak to poslední roky bývá, ale dostatečně lezavo na to, aby člověk raději seděl u PC, než klepal kosu v nevytápěné garáži. A tak mě zaujala reklama na produkty firmy Autosol. Konkrétně Bluing Remover a Metal polish. Svody na bramboře jsou modré dost, takže je naděje, že výrobek zabere alespoň na něco, když už si neporadí se zašlými svody na VFR.

autosol006Objednání v e-shopu autosol.cz bylo bez problémů a za pár dní mi přistála doma malá krabička. Flaštička s čističem svodů je opravdu malá. Aby test nebyl zkreslen použitím „necertifikovaných“ houbiček a hadříků, přiobjednal jsem i toto příslušenství.

autosol007Jak to tedy funguje? Asi nepřekvapí, že realitu je třeba trochu zkorigovat. Na přiloženém videu z výstavy předvádějící výfuk přípravkem tak nějak „poťapá“, nechá „to působit“, vyleští a hotovo. Takhle to tedy nefunguje.

autosol005Začal jsem na bavoráku. Najeto 16 tis. km, svody nikdy nikdo nečistil. Modrá přechází do zlatavé a ta postupně přejde do původní stříbřitě chromové. Poťapám výfuk, nechám chvíli působit, setřu a – nic. Na jednom místě takový nepatrný flíček, jak prosvítá chrom, ale jinak původní stav. Beru tedy znovu houbičku a dvě minuty leštím jedno místo. Stříbřitá plocha se zvětšila. Takže „napojím“ houbičku přípravkem a leštím celé koleno. Konečně je vidět výsledek. Možná leštička s kotoučem by to zvládly rychleji. Takto mi jedno koleno trvá zhruba 45 minut. Problém je právě v tom zbarvení. Zhruba po patnácti minutách už byl svod celý stříbrný, ale lokálně na něm zůstávaly zlatavé fleky. Zhruba půlhodinu zabralo jejich odstranění. Vyčištěné svody jsem ještě přeleštil Metal polishem, ale to už je jenom taková kosmetika na závěr.

autosol008Svody na VFR nebyly stříbřité snad ani z výroby. Bral jsem to zkrátka jako fakt, že na tomhle Honda ušetřila. Zkusmo jsem vzal Bluing Removerem kousek svodu a nestačil se divit. Opravdu stačilo „poťapat“ a setřít a svod zasvítil stříbřitě. Vzhledem k tomu, že kvůli opravě zadního tlumiče budou muset svody dolů, uvidím, jak se čistič předvede, ale na tom kousku musím překvapivě konstatovat, že čištění jde snadněji než čištění chromů na bavoráku.

Zázraky se nedějí, ale výrobky fungují. Pokud potřebujete vyčistit svody, doporučuji vyzkoušet.

{jcomments on}