Články

PINLOCK - seřízení

PINLOCK

Pinlock patří obecně mezi oceňovanou součástku. Dvojité sklo zabraňuje, nebo alespoň minimalizuje mlžení. Pochopitelně základem je pinlock nasadit a nesundávat. Jinak se siliconové těsnění ošoupe a pinlock už tak dobře netěsní. Ale co když se přesto mlží?

 

Časem jsem si koupil náhradní plexi. Zatmavené, do slunečních dní. Po ránu se však plexi přesto mlžilo. Což mě štvalo, protože pinlock byl fung nový. A pak jsem si všiml, že ve spodní části ten pinlock netěsní. Vzpomněl jsem si, jak VFRošťák piloval pinlock modelářským pilníčkem. To mne naštvalo z několika důvodů.

 

1) nemám modelářský pilníček

2) stálo to tolik peněz a ještě to netěsní

3) pilování mi nepomůže, protože upilováním se mezera ještě zvětší.

 

Když tak koukám na ty čudlíky, je zřejmé, že mají šestihrannou hlavici. To určitě nebude jen tak. Šestihran tam určitě bude, aby se s tím dalo otáčet. A když tak na to koukám, je to vlastně excentr. Když tím pootočím, oska se posune blíže středu a pinlock se bude muset připlácnout na plexi.

Shoei má na těch čudlících také výstupky, které indikují natočení excentru. Zkouším krajní polohy, ale to se pinlock poněkud vzpírá. Otáčím tedy piny tak napůl mezi původní netěsnící polohou a polohou "full inside". Pinlock zaskočí a připlácne se na plexi. Ani to nebolelo.

Takže pokud se vám mlží pinlock, příčinou může být takováto prkotina. Postup se může podle různých výrobců lišit. Některé piny se musí vytlačit pomocí mince a pootočit. Ale seřídit by to snad mělo jít všude. S konkrétní helmou vám dozajista poradí strejda Google. :-)

PINLOCK PINLOCK
PINLOCK