Články

Lesní bar

Lesní bar

Lesní bar se nachází kousek nad Horní Lipovou v Jeseníkách. Na motorce se tam dojet nedá (dá, ale nesmí), nicméně 1,5 km lze ujít i v motohadrech (pokud zrovna nejsou pětatřicítky jako letošní léto). A pokud jste v Jeseníkách na dovolené, pak určitě stojí toto místo zahrnout mezi své cíle. 

 

 

Lesní barCo je to lesní bar? Prakticky přístřešek mezi Lučním vrchem a Mrtvým kopcem. Samo o sobě nic zvláštního. Lesní bar je totiž zvláštní v tom, jak se zde lidé chovají.

Není zde žádná obsluha. Pivo a nealko nápoje, které se chladí vodou z místních potůčků, špekáčky v chlaďáku, klobásky, káva, čaj nebo kořalka je volně k mání. Ceník visí na stromě, kasička na sloupu. Je na návštěvnících, aby poctivě zaplatili.

A lidi platí. Nápad se líbí a každý chce ukázat, jak je poctivý. Spousta lidí nechává i dýško. Autor projektu, místní revírník Ing. Václav Pavlíček kdysi prohlásil, že bar bude provozovat, dokud na provoz nebude muset přispívat. Funguje už tuším čtvrtým rokem.

Nápad, který se pomalu stává hitem a silně přispívá k propagaci místního kraje.

Poprvé jsme šli kolem baru v sobotu odpoledne a s námi šly davy, další davy šly od baru. Jak na Václaváku. V neděli navečer už na baru byla jen skupina osmi poláků na kolech, kteří statečně klopili vše, co teklo. Pak na těch kolech sjeli do Horní Lipové, kde je naložili na auta a odjeli neznámo kam. :-)

Doprava – pěšky odkudkoli. Motorkou, autem – do Horní Lipové, zaparkovat před vidaduktem. Vlakem (pokud se chcete svézt Slezským semmeringem) – do stanice Horní Lipová a pak cca 2 km pěšky.

Nad lesním barem existuje ještě Horní bar. Je to cca 1 km krpálem nahoru nebo 4 km po silnici. Ale během naší návštěvy tam nic zvláštního nebylo, nikde ani kasička, tak nevím, jestli to funguje na podobném principu.

 

Lesní bar Lesní bar
Lesní bar Lesní bar
Lesní bar Lesní bar
Lesní bar Lesní bar
Lesní bar Lesní bar
Lesní bar Lesní bar
Lesní bar Lesní bar
Lesní bar Lesní bar