Články

VFR 800 VTEC - zadní brzda

1000099-jpg 

Výměna zadních brzdových desek je snadná záležitost, kterou s minimem nářadí zvládne každý. Pokud budete mít náhradní desky někde v regále v garáži, můžete je vyměnit kdykoli podle potřeby.

 

Můžete je sjet téměř do konce (a tak je maximálně využít). Odpadne vám navíc cesta do servisu a uprostřed rozjeté sezóny i čekání na opravu. A nakonec také dobrý pocit, že jste si “zašroubovali” na svém stroji. Desky je dobré kontrolovat minimálně při výměně oleje, když už se blíží ke konci, pak častěji. Má smysl využít desky maximálně, ale nemá smysl kvůli pár ušetřeným korunám zničit kotouč. Proto, když si nejste jisti, vyměňte desky raději dříve.

Postup:

 

1)Postavte motorku na hlavní stojan a sundejte zadní kolo.

1000125-jpg   

2)Klíčem č.12 vyšroubujte horní šroub a povolte dolní šroub

 1000122-jpg  

3)Celý třmen se vyklopí dolů. Zkontrolujte desky. Pokud jsou v pořádku, vraťte třmen na místo a utáhněte oba šrouby.

 1000097-jpg  

4)Pokud je potřeba desky vyměnit, vyjměte záslepku osky a povolte osku imbusem. Pokud chcetek, můžete vyšroubovat i spodní šroub a třmen tak uvolnit z kyvky.

1000110-jpg  

5)Vyjměte osku a nyní již můžete vyjmout desky ze třmenu.

 1000117-jpg  

6)Očistěte třmen, zvláštní pozornost věnujte vodícím drážkám desek. Desky musí ve třmenu chodit naprosto volně. Zkontrolujte, zda také třmen chodí volně. Drážkám věnujte zvláštní pozornost, pokud jsou desky opotřebované nerovnoměrně, tj. Jedna více než druhá.

 1000112-jpg  

7)Zatlačte zpět pístky. Než to uděláte, ujistěte se, že v nádobkách s brzdovou kapalinou  nemáte kapaliny příliš mnoho. Jinak by vám ji zatlačené pístky mohly vytlačit ven.

 1000100-jpg  

8)Buď nástrojem k tomu určeným nebo třeba větším šroubovákem zatlačte pístky zpátky. Pokud budete používat šroubovák, netlačte na pístky přímo, ale přes staré desky. Ty už  můžete klidně zničit.

 1000114-jpg  

9)Jakmile budete mít zatlačené pístky, nasaďte nové desky a našroubujte osku. Teď už vám desky z třemenu nevyskočí a můžete třmen namontovat zpět.

 1000107-jpg  

10)Několikrát pošlapte po zadní brzdě, aby se desky dostaly do kontaktu s kotoučem.

 1000126-jpg  

11)Namontujte zadní kolo a máte hotovo. Pochopitelně, vyměněné desky nebudou brzdit jako ty staré. Brzdový kotouč se provozem opotřebovává a nová deska nebrzdí celou plochou. Berte na to zřetel. Podle stylu jízdy a také trasy může trvat i několik desítek km, než si desky sednou.