Články

Pirelli Angel ST

 

 Pirelli Angel ST

Po pneumatikách Bridgestone BT023 jsem nasadil Pirelli Angel ST.Při rozhodování, co koupit jsem se nakonec nechal ovlivnit vzhledem a názvem pneumatiky. Jinými slovy, jednoduše se mi to líbilo. Pirelli “Anděl” má totiž ve svém dezénu vylisovaného “Andělíčka” a také výrobce říká, že: “Anděl Strážný vám zajistí maximální bezpečnost na cestách, stejně jako v městském provozu, bez ohledu na počasí a stav vozovky.“

V testech se taky umístila velmi dobře, takže nebylo co řešit.

 

 

 Pirelli Angel ST

Dle údajů výrobce se jedná o jednosměsovou pneumatiku s příměsí silicy, což by mělo přinést zvýšenou jistotu za mokra. Patentovaná technologie konstrukce přední i zadní pneumatiky využívá jednovrstvou radiální kostru vyrobenou z oceli. Vzhledem k směru otáčení pneumatiky se úhel vinutí blíží 0 stupňů. Výhodou použití oceli je extrémně vysoká tuhost, která umožňuje zvolit rozdílnou hustotu vinutí a tím ovlivňovat tuhost pneumatiky od hřbetu k rameni.

 

Jinými slovy, toto je technologie, kterou používá dceřinná firma Metzeler a která by měla konkurovat vícesměsovým pneumatikám. Měkčí ramena pneumatiky se v zatáčce více “rozplácnou”, pneumatika tak má větší styčnou plochu a větší přilnavost. Teoreticky by tak měla mít větší životnost. U vícesměsových pneumatik ta měkká část mizí docela rychle. Zvlášť na okruhu.

Dále by měla být pneumatika vybavena “variabilním dezénem”. Netuším, co tím chce básník říci. Dle firemního webu se jedná o proměnlivý vzorek pneumatiky, který se bude měnit v průběhu životního cyklu. Prakticky – funkční a inovativní vzhled. Takže buď je to jen marketingový blábol nebo tím myslí toho vylisovaného andělíčka, který zhruba za 1000km zmizí.

A nakonec, nový profil pneumatiky by měl zajistit bezproblémové použití na široké škále motocyklů při zachování neutrální a vysoce precizní ovladatelnosti.

V rámci propagace výrobce testoval pneumatiku na okruhu, kde skupina novinářů na strojích Suzuki Hayabusa zkoušela, co snese. Bližší info např. zde .

Pneumatika také posbírala nějaká ocenění v testech. Např. dle časopisu Motorrad se jedná o “pneumatiku s perfektně vyváženými vlastnostmi, kde vyrovnané výsledky ve všech testovaných kritériích vynesly tuto pneumatiku na vrchol. S touto pneumatikou zůstavá radost z jízdy trvalá i po mnoha tisících kilometrů” Testováno na Suzuki Bandit 1250.

Tož jsem zvědav. Dost teorie a sedám na motorku a první dojem – neumím jezdit! To je prostě úplně jiná guma! Bridgestone BT023 držela přímou stopu, do zatáčky se jí muselo pomoct. Pirelli je svým charakterem blíže Michelin Pilot Road 2. Rovně je to takové varchrlaté, do zatáčky však padá sama, ale v náklonu drží. Další guma do zatáček. Prvních 100 km absolvuji malý okruh kolem Brd. Trasu dobře znám a postupně, jak ojíždím separátor z výrobu, sklápím motorku níž a níž. Zvykám si i na „lehčí“ řidítka v přímém směru.

Zadní pneumatika má hloubku dezénu 6,7mm.

 Pirelli Angel ST

Nezačali jsme tak docela šťastně, protože po necelých 500km jsem chytl hřebík. A to docela masívní, takže obvyklý knot díru nezvládal. Na zánovní gumě to fakt naštve. Díru mi opravili v pneuservise, kde jsem si taky koupil knoty, které používají k opravě oni.

Navzdory tvrzením o klouzání gumy na barvě (přechody, čáry) jsem se s ničím takovým nesetkal. Po zvyknutí si na jiný profil pneu bych své dojmy shrnul do dvou slov – pohodové ježdění. Výborná stabilita v náklonu, bezproblémový provoz za mokra. Zadní pneumatika vydržela 9800km, což je výborný výkon s přihlédnutím k častému provozu ve dvou a množství km absolvovaných po dálnicích. Z počátku jsem měl pocit, že se pneumatika opotřebovává velmi rychle, ale nakonec překvapila. Nesjel jsem ji ani do tradičního plátna, protože se objevil pomalý únik vzduchu. Žádný další defekt jsem neobjevil. Možná jen přestával těsnit ten původní knot. S ohledem na oježděnost pneu jsem ji tedy vyměnil, i když by těch 1000km ještě určitě dala.

 

S ohledem na výdrž bych se nebál postavit toto pneu na úroveň Michelin Pilot Road 2. Na ní jsem sice najel více, ale také jsem více jezdil sólo. Na rozdíl od MPR2 se však Angel nijak nezhoršoval a opravdu si podržel dobré vlastnosti po celou dobu své životnosti. Rekordy se však nekonají.

Ačkoli se nejedná o dvousměsovou pneumatiku, nikdy jsem neměl nějaký pocit nejistoty v zatáčkách a hlásiče na stupačkách ubývaly se stejnou jistotou, jako na jejích dvousměsových předchůdkyních.

Tahle pneumatia není jen o marketingu (vzhled, název), ale jedná se opravdu o povedený výrobek. Ne, že by nějak extrémně čněl nad ostatními, ale když budete chtít vyzkoušet něco jiného nebo jen jednoduše "jezdit s andělem" chybu neuděláte.

Jestliže bych měl hodnotit pneumatiky, které jsem dosud vyzkoušel, pak bych musel hodně váhat. Asi nejvíce mne oslovila Bridgestone BT023. Angel na druhém místě. Je trošku jiná a spíše více sportovně pojatá.

Podíl jednotlivých silnic a zatížení

Dálnice a silnice I. třídy

40%

Jízda ve dvou, s kufry

50%

Jízda za mokra

15%

Okresky

50%

Hory

10%

 

 Pirelli Angel ST  Pirelli Angel ST
 Pirelli Angel ST  Pirelli Angel ST
 Pirelli Angel ST  Pirelli Angel ST
 Pirelli Angel ST  Pirelli Angel ST
 Pirelli Angel ST  Pirelli Angel ST
 Pirelli Angel ST  Pirelli Angel ST
 Pirelli Angel ST

 

 

{jcomments on}

 

Komentáře

12

0 #18 Petr Gomola 2012-05-22 08:28

tak, dle infa od meho pneuservisaka (ktery mj. dela distribuci Dunlopa pro CR) je sice RoadSmart 2 v ceniku komplet, ale muj zadni rozmer 190/55 ma objednany od ledna a zatim nedorazil. Takze prisel cas zkusit Pilot Road II

0 #17 Luboš 2012-05-12 12:13

Já myslím, že to lze brát za přímé srovnání. RS jsem měl obutou já. Před odjezdem měla cca 1600km a měl jsem obavy jak to dopadne. Jeli jsme stejnou trasu, stejným tempem, za stejných klimatických podmínek. Motorky identické (navíc mám 16z oproti jeho 17). Zhruba stejné rozložení hmotnosti- oba ve dvou, tankvaky+3kufry. Letec mohl být řekněme +20kg. Jinak si myslím naprosto stejné podmínky. Prostě nevěřím, že 20kg a jiný styl jízdy(byť či navíc) stejným tempem by měl udělat 3-3500km rozdíl. Navíc mám pocit, že se mu ta guma nezdála jistá už od 5t.km. Po tom co jsem viděl bych Z6 na cestování s plnou polní svižně rozhodně nedoporučil.
Letec, napiš sem jestli mám recht či jak se ti to zdálo?

0 #16 Tomáš Mazur 2012-05-11 21:37

V přímém srovnání s RS jak? Absolvoval Letec stejnou trasu se stejně naloženou motorkou s RoadSmartem? Tohle srovnávání je strašně neobjektivní. Já tady dávám fotky sešmajdaných gum a mám radost, když mi to vydrží desítku. Ale jsou lidi, co na stejné gumě najedou o šest tisíc víc. A nejen na VFR, ale třeba litrové SV nebo dvanáctce Banditovi. No já schválně nějaké Metzelery taky koupím. A ty vychvalované RoadSmarty taky, i když myslím, že se proti těm ostatním gumám taky nijak zásadně nevyhraní. Z toho co jsem měl, tak Metzeler ME4 byly nejhorší, ale to bylo taky dáno technologií. Nebyly však zase tak špatné, že by mne nejak limitovaly. Michelin PR2 mi moc nesedly, i když jsem na nich najel relativně nejvíce. Bridgestone BT021 skvělá guma, ale málo vydržela. To vyřešila BT023. Sice poměrně turistická, ale jezdilo se mi dobře. Spotřeba dva zadky na jeden předek, který držel, ale neubýval. Angel - zvláštní guma, zajímavý design a kupodivu, dobře se na ni jezdí. Ale taky nic, co by čnělo nad nebesa. Ale kdyby měla absolvovat tu trasu s Letcem, co Z6... tak to bych si taky zrovna nevsadil... pořád myslím, že špatné gumy nejsou.

Citovat

0 #15 Luboš 2012-05-11 21:09

No já to nikomu neberu, ale s Letcem jsme viděli, jeli, zažili a alespoň já za sebe můžu říct NE. Rozhodně v přímém srovnaní s RS jasné NE.

0 #14 Tomáš Mazur 2012-05-11 17:53

Luboši, ale Letec taky není žádné ořezávátko, že? Myslím, že ta váha dělá hodně. S devadesátikilových hrochem jako já holt ten vzorek mizí rychleji. Když jedeme ve dvou, tak v zatáčkách ty boky mizí jako jarní sníh. Pořád zkouším různé gumy, ale už vlastně jen tak z hecu. Jsou tam rozdíly, ale nic podstatného. Když dneska vezmeš gumu od nějakého renomovaného výrobce, myslím, že nemůžeš šlápnout vedle. Tolik kritizované Michelin PR3 už mají 1500km a nemůžu říct křivého slova. Jestli hučí - tak jsem asi hluchý. Nebo možná hučely první kusy a pak to upravili?

0 #13 Luboš 2012-05-11 13:57

No já si myslím, že taky nejezdím jako dobytek, ale tohle asi nikdy nedokážu :).
K těm Z6 asi takhle-zeptejte se Letce :))). Ten si ji obul úplně fungl novou před naší společnou dovčou. Najel během dovolené 5500km a byl rád, že některé výlety vynechal, protože i tak přijel s gumou totálně KO bez vzorku. Ano bylo to ve dvou, 3kufry, tankvak, velká část km v horách, ale cestovní guma a 5500km??? Byli jsme oba dost překvapení jak ta pneu vypadala :)

0 #12 Tomáš Mazur 2012-05-11 04:44

Milane, kurnik, z které planety jsi? To fakt nechápu, jak to děláte, že vám ty gumy tolik vydrží? Nevěřím, že kdybych tam dal Z6 já, že na ni najedu taky tolik. Přitom nejezdím žádnou palbu, ani negumuji při rozjezdu...

0 #11 Milan Čech 2012-05-10 21:06

Ja pouzivam Metzler Roadtec Z6. Mam na zadnej najazdenych ca 16000km a budem ju menit za tu istu. Uz veeeelmi skoro Som s nou velmi spokojny. Kupujem rovneku aj na predok. Ten mam este daleko v pohode.
P.S. Vyborny clanok.

0 #10 Tomáš Mazur 2012-05-06 15:10

Tož Luboši, ideálně kup RoadAttack2, ať se můžeš podělit o zkušenosti s ostatníma.

0 #9 Luboš 2012-05-06 09:28

Roadsmart I jsem měl před Angelem. Musím říct spokojenost. Pohodová guma, ale i zde bych asi dal přednost PR2. Měnil jsem ji okolo 8t.km a ještě by pár stovek km dala (snad k 9t.) takže super.
Nemáte někdo zkušenost s RoadAttackem 2 ??? Asi se budu teď rozhodovat mezi RS2 nebo opět PR2, ale právě ani RA2 by nemuselo být špatné a zajímalo by mě jak je na tom.