Články

Muzeum obrněné techniky v Lešanech

    Společný výlet s kamarádem, který je bývalý voják a má blízko k blátoplazům. Ani mě není tato oblast cizí a tak slovo dalo slovo a nápad na společný výlet byl na světě.

    S kamarádem, který vodí Yamahu FJ 1200 jsem se domluvil na společné celodenní vyjížďce na Tankový den do Lešan. Místní muzeum obrněné techniky je největší svého druhu v republice. Počasí nám přeje, vyrážíme kolem sedmé ráno, zrychlený přesun po D10 a pak po Dé jednotce až k příslušnému sjezdu. Jak někdy žehrám na kvalitu silnic v mém kraji, tak zde jsem musel politovat místňáky v Posázaví. Asi musejí mít nějaký ten hříšek u vedení místní správy silnic. Nakonec jsme se dokodrcali až na místo.

   Nevím, kdo z nás měl ten nápad jet sem právě v tento den. Návštěvu v Tankový den bych asi nejspíš už nikomu nedoporučil. Jediným bonusem oproti ostatním provozním dnům bylo právě předvedení obrněné techniky v akci. Jinak všude  mraky lidí, technika na venkovních stáních ověšena hrozny uječených děcek. V halách nebylo díky venkovnímu vedru dýchatelno a díky počtu návštevníků ani moc místa k prohlídce. Pravděpodobně daň za blízkost metropole. Takže jme skoukli ukázky techniky v akci a prohlídka v hangárech proběhla ve zrychleném režimu. Mě se též zadařilo. Po příjezdu na místo jsem zjistil, že mi chybí sandále, které jsem si plánoval vzít s sebou na celodenní šmajdání po areálu muzea. Celý den smrdět ve vysokých botách na mašinu jsem nechtěl a tak jsem celý den tlapkal naboso. Po trávníku a holé zemině to šlo, ale slunkem rozpálený asfalt či kamínky na betonu dobře prověřovali můj práh bolestivosti.

   V jednom z hangárů se kamarád dal do řečí s paní mající na povel dozor nad návštěvníky. Doporučila nám navštívit muzeum koncem jeho sezóny. Vše v klidu s minimem návštěvníků. To jsme také později udělali a opravdu to bylo mnohem lepší, na vše byl čas a hlavně klid. Nyní k tomu hlavnímu, techniky zde bylo k vidění opravdu kvanta. Samozřejmě jádro tvoří obrněná technika používaná v naší armádě po druhé válce, tedy převážně sovětská technika ale i poměrně dost techniky naší domácí konstrukce. K vidění bylo i pár kusů prvorepublikové techniky a dokonce něco z arzenálu c. a k. armády ještě z 19. století. Opravdovým špekem ale dle mého názoru byl ale izraelský tank Merkava. Stát Izrael své tanky běžné své tanky do zahraničních muzeí neposkytuje. ČR měla díky dlouhodobě dobrým vztahům mezi oběma státy štěstí. Celkem je v muzeu přes 700 ks techniky, počínaje bicykly, motocykly přes vojenské automobily, obrněnou techniku a třeba expozicí raketové a spojovací techniky konče.

   Pokud vás tato oblast alespoň trochu zajímá a ještě jste sem nepodívali, tak vám výlet do těchto míst vřele doporučuji. Jen doporučím si na prohlídku vyčlenit celý den, uteče to ván to tak, že ani nebudete vědět jak.

P8311725

 

P8311726

P8311727

P8311728P8311729P8311729P8311730P8311731