Články

Hotel Červenohorské sedlo

Červenohorské sedloHotel se nachází v Jeseníkách a je pojmenován po stejnojmenném sedle s výškou 1000 m n.m. Sedlo tvoří historickou spojnici mezi městem Jeseník a Šumperkem. Krásný, ale státní správou dlouhodobě zanedbávaný kraj skýtá spoustu zajímavostí i možností odpočinku. Jak v létě, tak v zimě. Navíc silnice I/44 je vyhlášený motorkářský úsek, zvláště po opravě severní strany. Jižní strana se dočkala opravy letos, což však na druhou stranu přineslo dvoudenní uzavírku. Konečně. Stávající tankodrom se dal silnicí I. třídy nazvat jen s notnou dávkou fantazie.

 

My jsme na sedlo vyrazili v červenci 2015. Ve vrcholící vlně veder slibovaly vyšší polohy alespoň trochu úlevy. Jedeme jižní variantu přes Votice a dále po II/150 kolem vodní nádrže Švihov, Ledeč nad Sázavou, Golčův Jeníkov s tím, že se v Seči napojíme na klasickou trasu. Nebyl to dobrý nápad. Neověřil jsem si stav uzavírek a vzhledem k tomu, že v jiných krajích se silnice II tříd opravují, uzavírky nás postupně vytlačily až na ošklivou a frekventovanou I/34, takže si užíváme ucpaný a rozpálený Humpolec i Havlíčkův Brod. O opravách na I/11 vím, proto v Žamberku odbočíme na Pastviny a Hanušovice, což je taky pěkné svezení, navíc skoro polovina trasy je opravená. Navíc stejně musíme na Jeseník kvůli probíhající rekonstrukci jižní strany sedla. Na sedlo jsem se těšil. Vzhledem k uzavírce jsem čekal nulový provoz a parádní svezení s patřičnou redukcí poserproužků na předním Avonu. Smůla. Celý úsek až nahoru je zprzněný silničáři oblíbenou emulzně-kamenitou sračkou. Takže se vlečeme po prázdné silnici jak šneci, VFRa mě opět s běžícím ventilátorem osciluje kolem 106 stupňů a v zatáčkách nemám odvahu to naklopit.

 

Ale dojeli jsme. Slečna na recepci má patrně zákaz usmívat se, ale na druhou stranu sama od sebe nabízí garáž pro motorku. To jsem nečekal a okamžitě dávám významné plus.

Interiér pokojů je – řekněme retro. Když si přečtete recenzi na tento hotel, najdete stížnosti na interiér jak za socialismu. Já v tom problém nevidím. Když sem jedete smíření s tím, že budete bydlet v „retrohotelu“, pak není problém. Pokoje jsou čisté, okolí krásné, z vyšších pater hezký výhled do údolí. K dispozici máte krytý bazén, infrasaunu. A dobře tady vaří.

 

To není fráze. Na jídelním lístku nenajdete exotiku, ale obyčejná, poctivá česká jídla. Přes den jsme se toulali po horách, takže v hotelu jsme jen večeřeli. Ale myslím, že stěžovat si nemohl nikdo. Večeře formou bufetu, kdy máte na výběr z několika jídel. Naberete si kolik sníte. Vynikající gulášek s poctivými, domácími knedlíky a čerstvě nastrouhaným křenem mi spravil chuť po zprzněném rizotu na Habřince.

Snídaně opět formou bufetu, jež si nezadá s tím, co znáte z rakouských penzionů. S jedním rozdílem. Rohlíčky nejsou rozpečené z mrazáku, ale domácí výroby. Prý. Mně chutnaly.

 

Červenohorské sedloJeseníky nejsou Alpy, kde ujedete 200 km a pořád jste v horách. Ale i tak se tady dá najít několik hezkých okruhů. Okruh na mapce je klasika, i když zvláště kolem Videlského sedla není asfalt nejlepší. Ale většinu trasy si užijete. 120 km trasa nabízí mix rychlých zatáček, horských utahováků a spoustu příležitostí k zastavení.

V motohadrech se asi nejvíce hodí výlet ke Slezské Hartě u Bruntálu. Z Jeseníku do jeskyně na Pomezí. Ve Velkých Losinách termály. Z Koutů nad Desnou můžete navštívit elektrárnu Dlouhé stráně a od horní nádrže si sjet dolů na koloběžce. :-)

Natankovat můžete při trase na OMV v Bruntále nebo s malou zajížďkou Agip před Jeseníkem.

 

Hotel Červenohorské sedlo mohu jen doporučit. Pokud akceptujete interiér, který vás vezme na exkurzi do časů minulých, pak se zde setkáte s přívětivou obsluhou a výbornou kuchyní. Z pohledu motorkáře má hotel dva nedostatky. Za prvé garáž – je malá. Dvacet motorek se nevejde. Škoda, že zde není alespoň nějaký přístřešek, aby na motorky nepralo slunce (protože VFRkám déšť nevadí :-)). za druhé – hospoda zavírá v devět. Což je na motorkáře přeci jen poněkud brzy.

Ale než zavřou, můžete si nechat natočit jedno dvě s čepicí a sednout si na lavici před hotel. Nádherný podvečer s výhledem do údolí.

 

Červenohorské sedlo Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo P1040031
P1040027 Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo  Červenohorské sedlo
 Červenohorské sedlo  Červenohorské sedlo
 Červenohorské sedlo  Červenohorské sedlo
 Červenohorské sedlo  Červenohorské sedlo
Červenohorské sedlo