Články

Motoatlas Alpy - Hallwag

Motoatlas AlpyV době navigací se atlas nebo mapa jeví jako přežitek. Svým způsobem je. Zvláště, pokud je mapa papírová. Na motorce vcelku trpí. Když foukne, trhá se. Když prší, saje vodu a ztrácí pevnost. Často není levná a nevydrží dlouho. Ale na druhou stranu, když chcete naplánovat trasu, není nad mapu, kde krásně všechno vidíte. Nepotřebujete elektřinu, netrápí vás docházející baterka ani nečitelný displej na slunci.

 

Motoatlas AlpyA proto existují mapy pro motorkáře. Jednou z nich je motoatlas od švýcarské firmy Hallwag.

První příjemná věc – listy nejsou z papíru. Vlastně ani nevím, z čeho jsou. Na omak to působí jako křídový papír. Možná je to zalaminované. Každopádně, není to tuhá plastová karta.

Druhá příjemná věc – listy jsou v šanonu (nebo v novějším provedení rovnou v obalu na zip. Netaháte s sebou celou bichli. Ale vezmete si jen ty listy, které budete potřebovat. V případě potřeby je můžete mít i pod slídou na tankvaku.

Mapy jsou dostatečně podrobné se zvýrazněnými motorkářsky zajímavými silnicemi. Je jedno, zda se jedná o hlavní tah nebo místní „trojku“. Na silnicích jsou také značky, podle kterých poznáte, zda pojedete do kopce nebo z kopce a jaký sklon ten kopec bude mít.

Po návratu z dovolené vrátíte listy na své místo zpátky v šanonu a můžete se probírat dalšími listy a snít o místech, kde jste ještě nebyli. :-) Jasně, věc je to zbytná a člověk si poradí i bez toho. Taky není nejlevnější. Ale když to porovnám s cenou obyčejné mapy na pumpě, pak těch 71 mapových listů zase tak drahých není. A díky kvalitě provedení se jedná o investici, která má šanci sloužit mnoho let. Mně slouží k plné spokojenosti již třetím rokem.

 

Koupeno v e-shopu časopisu Motoroute.