Články

Berlova vápenka Třemošnice

Berlova vápenkaKdyž pojedete z Čáslavi přes Žleby na Seč po silnici II/337, pak za obcí Třemošnice začne silnice stoupat do svahů Železných hor. A v těchto místech, po pravé straně uvidíte zvláštní stavbu. Léta pustla, rozpadala se a zarůstala travou a náletovými dřevinami. Po čase se začalo něco dít, keře byly vykáceny a jedna z budov opravena. Druhá zůstala v původním stavu. Jedná se o pece Berlovy vápenky.

Vápenka byla uvedena do provozu zřejmě v roce 1880. Tedy její severní, neopravená pec. V roce 1890 vápenku koupila firma David Berl a v roce 1893 přistavěla druhou, menší pec spolu s výtahem.

Vápenka fungovala s různými drobnými úpravami a modernizacemi až do roku 1960. Poté byla, přes naléhání místních úřadů a jejich pokusů udržet vápenku v provozu, uzavřena.

V modernizované budově se nachází muzeum, dokladující zpracování vápence i provoz vápenky. Technickou zajímavostí byla samotížná, 5 km dlouhá lanovka, kterou se dopravoval vápenec z Prachovického lomu do Závratce. Tato lanovka, svého času nejdelší v čechách, dokázala přepravit za desetihodinovou směnu 100 tun vápence. Vhledem k tomu, že lom leží ve větší nadmořské výšce než konečná stanice, pak navzdory tomu, že lanovka překonávala několik stoupání, stačil k pohonu stroj o výkonu 10 koňských sil.

V prvním patře je pak expozice věnována výrobě cementu spolu se sbírkou minerálů. Součástí sbírky je také několik zlatěnek z nedalekého Kraskovského potoka (ty v době návštěvy chyběly). Vystavené minerály jsou částí soukromé sbírky a zlatěnky prý vysychaly (tak nám to bylo řečeno), takže je majitel slíbil nahradit jinými, ale my jsme měli smůlu.

Berlova vápenka je zajímavá technická památka, jejichž návštěva vám zabere necelou hodinu. Vstupné je symbolické, tuším 20 kč za ososbu.

 Berlova vápenka  Berlova vápenka
 Berlova vápenka  Berlova vápenka
 Berlova vápenka  Berlova vápenka
 Berlova vápenka  Berlova vápenka
 Berlova vápenka  Berlova vápenka
 Berlova vápenka  Berlova vápenka