Články

Výměna oleje a svíček

NKG IMR9B-9HVýměna oleje, filtru, případně svíček, jsou prvky základní údržby, kterou by měl bez problémů zvládnout každý. Jedná se o poměrně jednoduchou záležitost, kde není v podstatě co zkazit. A těm, kteří se zatím necítili a chtěli by si údržbu udělat sami, by mohl pomoci následující postup.

Výměna oleje

Provádí se u VFR co 12 000km. Spolu s olejem se mění také olejový filtr.

Pro práci potřebujeme klíč na olejový filtr nebo, pokud používáte filtry K&N či podobné s navařenou maticí, odpovídající nástrčkový klíč, nástrčkový klíč č. 17 pro povolení výpustného šroubu, imbusy pro povolení šroubů kapotáže, torxy, plochý šroubovák, nádobu na vyjetý olej, momentový klíč (není podmínka). Dále, co by spotřební materiál, hliníkovou podložku pod výpustný šroub, 3 litry oleje a nový olejový filtr.

Výrobce doporučuje vypouštět zahřátý olej. To znamená motocykl před výměnou projet nebo nechat nějakou dobu běžet na volnoběh, než se olej zahřeje. Přiznám se, že tento bod nedodržuji. Vypouštím olej studený. Jednak moderní oleje v sobě obsahují aditiva, která vynáší úsady, olej 10W50 je dostatečně tekutý i při pokojové teplotě a do třetice, stejně ten olej nevypustíte všechen. Tedy pokud neodpojíte také chladič oleje, kde samo o sobě zůstane zhruba půl litru starého oleje. Výhodou studeného motoru je, že se nemusím pálit o výpustný šroub ani mne neopaří vypouštěný olej.

Olejový filtr se nachází na bloku motoru vpředu na levé straně. Výpustný šroub také nalevo, na dně olejové vany. Pro přístup k nim je potřeba sundat levou kapotáž. Pokud lze výměnu provést bez demontáže, pak jsem tuto akrobatickou variantu nezkoušel. Po demontáži mám dostatek místa na práci.

Demontáž kapotáže:

  1. postavte motorku na hlavní stojan.

  2. Plochým šroubovákem zatlačte na plastové hříbky ve spodní části. Tyto hříbky spojují pravou a levou spodní část kapotáže. Šroubovákem na ně zatlačte tak, aby jste zamáčkli podélnou pojistku. Následně lze hříbky vytáhnout. Pak prsty roztáhněte dřík a pojistku „resetujte“ tahem, aby vyčnívala nad hlavičku hříbku. Tím jej máte připraven k opětovné montáži.

  3. Stejný hříbek stejným postupem demontujte z černého plastu ve výši levého blinkru.

  4. Vyšroubujte imbusové šrouby, spojující panel kapotáže s černým plastovým klínem vpředu.

  5. Vyšroubujte imbusové šrouby, držící kapotáž. Na pořadí tolik nezáleží. Já je povoluji směrem odzadu, od stojanu tak, aby mi jako poslední zůstal šroub nahoře u nádrže.

  6. Jakmile jsou šrouby venku, lze sejměte panel kapotáže. Postupujte s citem, aby jste nezlomili její úchyty. Mně se osvědčilo panel vyklápět, jako by jste otevírali dveře u auta za současného mírného tahu vzad s tím, že panty jsou jako by u masky motocyklu. Tímto způsobem panel krásně vyskočí.

 

Vypuštění oleje

  1. Povolte výpustný šroub klíčem, následně již šroubujte prsty a po vyšroubování šroubu zachyťte vytékající olej do připravené nádoby a nechte jej kapat.

  2. Očistěte okolí olejového filtru, aby se po jeho povolení nedostaly do motoru nečistoty.

  3. Povolte olejový filtr. V případě, že filtr nedotahovalo nějaké nemehlo, jedná se o bezproblémovou operaci. V opačném případě se pěkně zapotíte. Při povolování filtru mějte na zřeteli, že je také plný oleje a po povolení vyteče. Pokud máte dostatečně velkou nádobu, olej steče po vaně do ní.

  4. Vezměte nový olejový filtr a klidně i trochou vyjetého oleje namažte jeho těsnění. Pro některé filtry (jako výše jmenovaný K&N) již mají těsnění naolejované z výroby, můžete tento krok vynechat.

  5. Utahujte olejový filtr rukou, dokud nedosedne na blok motoru.

  6. Klíčem, opravdu s citem, dotáhněte filtr. Odhadem zhruba o ¼ otáčky. Platí, že méně je někdy více. Pokud by byl filtr utažen málo, po nastartování zaregistrujete jemný unik oleje a filtr trošku dotáhnete. Nic se neděje. Pokud jej dorvete rovnou, filtr sice těsní, ale při další výměně vás čekají galeje. Na VFR se naštěstí filtr šroubuje na nálitek bloku motoru, takže nehrozí jeho deformace. Deformace filtru však hrozí. A to že i takoví experti existují. Vytřete okolí olejového filtru do sucha, včetně stop po stékajícím oleji na vaně.

  7. Na výpustný šroub nasaďte novou podložku a dotáhněte. Opět přiměřenou silou. Dotáhnout to lze vždycky, stržený závit se opravuje podstatně hůř. Okolí šroubu vytřete do sucha.

  8. Plnícím otvorem nalejte olej. Průběžně kontrolujte jeho hladinu. Můžete nalít i mírně nad horní rysku, zhruba dvě deci zůstanou v olejovém filtru.

  9. Zkontrolujte výpustný šroub, zda nový olej neprosakuje. Na 99% bude vše v pořádku, pokud ne, dotáhněte šroub.

  10. Nastartujte motocykl. Sledujte kontrolku mazání. Pokud zhasne, nechte motor běžet a zkontrolujte olejový filtr. Blok motoru a vana musí zůstat suché. V případě, že se objeví stopy oleje, dotáhněte filtr. Nesnažte se jej nikdy dorvat. Postupně utahujte tak po deseti stupňových intervalech, až olej přestane prosakovat. Tady jen poznámka, že olejový filtr opravdu není potřeba nijak brutálně dotahovat. Znám spoustu lidí, kteří jezdí s filtrem dotaženým jen rukou. Filtr musí být dotažen tak, aby se zmáčklo jeho těsnění. To se pak vlivem teplot a oleje, kterým je namazané, stejně připeče.

 

Montáž levého panelu kapotáže zpět

  1. Opačným způsobem nasaďte levý panel kapotáže. Teď budeme dveře od auta „zavírat“. Při nasazování postupujte velmi opatrně, aby jste si kapotáž nepoškrábali. Dbejte, aby úchyty směřovaly pod masku a ten malý díl mezi maskou a přístrojovým panelem.

  2. Panel uchyťte horním šroubem u nádrže. Teď už vám nespadne a v klidu si chytněte ostatní šrouby na pár závitů. Pak je postupně dotahujte, aby se panel usadil.

  3. Zašroubujte dva šrouby v předním plastovém klínu. Tady jedno doporučení. Plastový klín a kapotáž jsou často po demontáži „mimo díry“. Není to o mnoho, ale pokud by jste tlačili na šroubek s tím, že se chytí do závitu, může se stát, že v gumě zalisovanou matici vytlačíte ze svého úchytu v kapotáži. Pak budete muset znova demontovat levý panel, aby jste matici vrátili na své místo. Stačí však tu gumu zezadu přidržet „kontra“.

 

Kontrola a výměna svíček

Výrobcem doporučené NGK-IMR9B-9H mají předepsaný interval výměny 60 000 km. To ovšem nevylučuje, že se svíčky budou muset vyměnit dříve. Ideálně při seřizování ventilů, kdy svíčky stejně musí ven, by bylo dobré zkontrolovat vzdálenost elektrod drátěnou měrkou. Elektrody výrobce nedoporučuje ohýbat. Při vůli větší než 0,9mm je nutné svíčky vyměnit. Já jsem je neměřil a vyměnil při 60-ti tisícové prohlídce. I když motorka startovala a jela bez problémů, na elektrodách již bylo mírné opotřebení znát. Také jízda mi po výměně svíček připadala lepší, jako by motor lépe táhnul, bez nepatrných propadů ve výkonu při akceleraci. Na druhou stranu, svíčky jsou poměrně drahé, takže se vyplatí pokusit se o jejich maximální využití a ne je preventivně měnit již po 24 tisících při výměně ventilů, jako to dělají v nejednom servise.

Jak na to?

  1. demontujte pravou a levou kapotáž.

  2. Odpojte konektory svíček přední řady válců. Mají pojistku, je potřeba je zmáčknout z boku.

  3. Povolte pojistný šroubek fajfky předních svíček klíčem č. 10.

  4. Fajfky tahem vyjměte. Profoukněte šachty svíček stlačeným vzduchem, aby jste vyfoukli jemný prach, který se dostal dovnitř. Pokud nemáte kompresor (sám používám takový malý čínské výroby), lze koupit stlačený vzduch i ve sprayi. Spotřeba není velká, navíc cena bude menší, než cena práce servisu.

  5. Nasaďte na svíčku klíč a zatlačte jej dolů tak, aby konektor svíčky zapadl do gumového držáku v klíči.

  6. Pro povolení je nejlepší použít několik gola prodlužováků a kloub, které provlečete mezi přední vidlicí. Povolte svíčku. Následně by již mělo jít lehce šroubovat rukou. Jakmile bude svíčka ze závitu, vytáhněte ji i s klíčem ven.

  7. Z klíče vyjměte starou svíčku a nacvakněte do něj novou. Opatrně ji i s klíčem spouštějte do šachty. Jakmile dosedne na dno, šroubujte rukou, dokud se nechytí do závitu. Následně rukou dotáhněte. Svíčka by měla jít šroubovat lehce. V případě, že tomu tak není, nepokoušejte se svíčku našroubovat za každou cenu např. pomocí ráčny. V případě, že již se svíčkami někdo manipuloval, může být poškozen závit a takto jej jen „dorazíte“. Ale častěji jste jen svíčku nechytli do závitu správně.

  8. Utáhněte svíčku. To je asi jediný kritický moment celé operace. Rozhodně svíčku nedotahujte velkou silou! Opět hrozí zničení závitu! Pokud máte momentový klíč, dotáhněte momentem 12 Nm. Některé klíče tak jemné nastavení neumožňují. Pokud dotáhnete svíčku momentem 15Nm, nic nezkazíte. Pokud klíč nemáte, dotáhněte svíčky o ½ otáčky pro nové svíčky nebo od 1/8 do ¼ pro svíčky, které jen montujete zpátky. Vzhledem k nedostatku místa se moc nedá použít úhloměr, nehledě, že jej spousta lidí stejně nemá. Když nemám po ruce momentový klíč, dotahuji svíčky ráčnou tak, že ji uchopím za hlavici a tlačím na ráčnu jen hřbetem ruky. Páka je pak tak malá, že i když utahujete na „fest“, neměli by jste nic pokazit. Tohle tvrzení pochopitelně neplatí pro nabušené bouráky z posilovny.  Na rozdíl od olejového filtru, nelze volit opatrnický postup a dotáhnout raději méně než více. V případě nedotažené svíčky hrozí její vyklepání v závitu.

  9. Sundejte sedlo.

  10. Zvedněte nádrž (pro neznalé, povit dva šroubky s hlavicí č. 10 vpředu), podepřete nádrž C klíčem s prodloužením. Pokud C-klíč nemáte, pak čímkoli, co bude držet.

  11. Odpojte pojistné lanko, které vymezuje pohyb nádrže (nádrž pak půjde zvednout výše a bude více místa na práci.

  12. Vyjměte klíč na svíčku, nasaďte fajfku, zajistěte šroubkem a připojte konektor.

  13. Povolte pojistný šroubek fajfky zadní řady válců.

  14. Přizvedněte nádrž do maximální možné polohy a vyjměte fajfky. Tentokrát mohou být zajištěny torxem. Ostatní viz body 4 – 7

  15. Zapojte zpět pojistné lanko nádrže, sklopte nádrž a přišroubujte ji. Nasaďte sedlo.

 

A to je vše, přátelé :-) Ačkoli se popis může zdát na první pohled složitý, nejedná se o složitou práci. Jediný problém je asi s přístupem ke svíčkám, protože véčkový motor je sice zajímavý z konstrukčního hlediska, má svůj charakteristický projev, ale na údržbu to není nic moc. Avšak vždycky je něco za něco. :-)

P.S. Vyjetý olej a použitý olejový filtr pochopitelně nepatří do kanálu, potažmo popelnice. Zdarma jej můžete odevzdat na příslušném sběrném dvoře.

Zvednutá nádrž Pojistný šroub přední válec
Fajfka, přední válec Pojistný šroub, zadní válec